Jeroen Bertrams

Succesvol investeren in startups

Het aantal mensen dat investeert in startups is de afgelopen jaren sterk toegenomen. Vrijwel iedereen kan tegenwoordig geld steken in jonge bedrijven. Toch worden lang niet alle startups een succes. De vraag is hoe je ervoor zorgt dat je in de juiste bedrijven investeert.

In het boek "Succesvol investeren in Startups" legt de auteur stap voor stap uit hoe je te werk dient te gaan. Van het bepalen van jouw strategie tot en met het toegang krijgen tot voldoende startups. Van het nauwgezet beoordelen van bedrijven tot en met het maken van de deal. Leer via welke kanalen je kunt investeren, hoe deals worden gestructureerd, hoe je de waarde van een startup bepaalt en hoe je een gezonde portfolio opbouwt.

Via het menu lees je alles over het boek. Direct kopen? Dat kan in elke boekhandel en uiteraard kun je het boek ook online bestellen.

Over de auteur

Jeroen Bertrams

Jeroen Bertrams is één van de meest actieve angels in Nederland. Hij investeerde in meer dan tweehonderd startups waarvan vijf uitgroeiden tot zogenaamde unicorns (bedrijven met een waardering van minimaal een miljard dollar). Het boek "Succesvol investeren in startups" is gebaseerd op zijn eigen jarenlange ervaring en input van vele tientallen andere informal investors.

Naast zijn werk als investeerder helpt hij bedrijven en startups bij het ontwikkelen en aanscherpen van hun digitale strategie en het realiseren van online groei. Hij schreef eerder acht managementboeken, onder meer over online marketing en social media, waaronder vier bestsellers (>5000 verkocht in Nederland).

Meer over de auteur leest u op de website over Jeroen Bertrams.

Voorwoord

Woord vooraf van de auteur

Als beginnende angel heb je vaak geen idee hoe je toegang krijgt tot startups, hoe je ze moet beoordelen, en op welke wijze je een deal kunt structureren. Dat gold ook voor mij toen ik in 2006, vlak nadat ik zelf een mooie exit had gemaakt, naar methodes zocht om te investeren in startups. Toen ik uiteindelijk toegang kreeg tot mijn eerste paar deals, maakte ik fout op fout. Ik stak geld in bedrijven die, achteraf bezien, nauwelijks kans van slagen hadden en waarbij alle signalen op "rood" stonden. Maar op het moment van de investering zag ik gouden bergen.

Ik heb het geluk gehad dat ik rustig ben begonnen met investeren en daardoor voldoende tijd heb gehad om vast te stellen dat mijn beoordeling van deals (sterk) voor verbetering vatbaar was. Na die bewustwording ben ik gaan werken aan een data-gedreven model waarmee ik jonge bedrijven kon beoordelen. Dat model en alle kennis die erin is verwerkt, ligt aan de basis van dit boek.

Inmiddels ben ik ruim tweehonderd investeringen verder. En heel veel data rijker. Al die data gebruik ik om mijn aanpak te verbeteren. Doel is het vinden van een rode draad: waarom slagen bepaalde bedrijven wel en anderen juist niet? Welke data lagen ten grondslag aan de meest succesvolle bedrijven in mijn portfolio en wat waren de kenmerken van de mislukkingen?

Ik investeer met name in startups in de Verenigde Staten. Desondanks is dit boek ook uitermate geschikt voor angels die graag geld willen steken in Nederlandse bedrijven. De wijze van beoordeling van startups is immers vergelijkbaar.

Het is een lang, leuk en soms duur leerproces geweest. Met het schrijven van dit boek hoop ik zowel beginnende als ervaren angels te helpen om de stappen die ik heb doorlopen een stuk sneller te zetten

Succesvol investeren in startups

Inhoud

Voorwoord

1. Iedereen kan investeren
1.1. Wanneer ben je een angel?
1.2. Voordelen en nadelen
1.3. Via welke kanalen kun je investeren?
1.4. Welk rendement kun je behalen?
1.5. In hoeveel bedrijven moet je investeren?

2. Strategie en doelen

3. Soorten deals
3.1. Aandelen
3.2. Converteerbare lening
3.3. SAFE
3.4. Initial Coin Offering
3.5. Andere soorten

4. Soorten rondes
4.1. Friends & family
4.2. Seed
4.3. Series

5. Dealflow
5.1. Deals vinden
5.2. Deals naar jou toe laten komen

6. Selectie en beoordeling
6.1. Belangrijkste termen
6.2. Pitchdeck analyse
6.3. Potentiële multiple
6.4. Team
6.5. Investeerders
6.6. Product
6.7. Business model
6.8. Schaalbaarheid
6.9. Tractie
6.10. Markt en concurrentie
6.11. Marketing en sales
6.12. Financiën
6.13. Weerbaarheid
6.14. Exit mogelijkheden
6.15. Grootste risico's en rode vlaggen

7. Deal scorecard
7.1. Waarom werken met een scorecard
7.2. Invullen van de scorecard
7.3. De scorecard in de praktijk

8. Deal maken
8.1. Hoeveel investeren
8.2. Vorm van investering
8.3. Waardering bepalen
8.4. Modellen voor waardering
8.5. Voorwaarden
8.6. Cap tables

9. Portfolio management
9.1. Voortgang portfolio volgen
9.2. Redenen waarom startups falen
9.3. Kennis en ervaring delen
9.4. Netwerk benutten
9.5. Besteed tijd aan successen, niet aan mislukkingen

10. Rendement
10.1. Rendement berekenen
10.2. Valley of death

11. Exits
11.1. Soorten exits
11.2. Aandelen verkopen
11.3. Op het juiste moment uitstappen

12. Tips, trucs en valkuilen
12.1. Valkuilen
12.2. Tips & trucs

13. Begrippenlijst
13.1. Begrippen

Succesvol investeren in startups

BestellenHet boek "Succesvol investeren in startups" is in elke boekwinkel verkrijgbaar en online bij onder meer:
» bol.com
» managementboek.nlContact opnemen

Contact

Gebruik hiervoor dit formulier.

Je kunt me ook vinden op LinkedIn en Twitter.